top of page

İlk sergisi  07-11 Mart 2011 tarihlerinde Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi'nde açılan projenin hedef kitlesi “Eğitim Fakültelerinin Görsel Sanatlar Bölümü  Öğrencileri ile Sanat Eğitimcileri Olan Proje”nin ikinci sergisi, Ankara TBMM Mustafa Necati Kültür Evi’nde.

“Renkler de siyah, beyaz ve gri tonlara denk değerlere sahiptirler”

Sanat eğitimcisi ve görsel sanatçı Mehmet Kapçak resim eğitimi alırken; eksikliğini hissettiği konularda “Görsel Sanatlar” öğrencilerine yönelik bir projenin peşinde.

“Renkler de siyah, beyaz ve gri tonlara denk değerlere sahiptirler.” adlı projenin çalışmaları tamamlandı.
Projenin amacı, “Üniversitelerimizin Eğitim Fakülteleri’nin Görsel sanatlar Bölümü’nün öğretmen adayları ile güzel sanatlar eğitimi alan görsel sanatçı adaylarının ; renklerin siyah, beyaz ve gri tonlara denk değerlere sahip olduklarının farkına vardırmaktır.

Projede yer alan ürünler Mehmet Kapçak’ın özgün görsel çalışmalarından oluşuyor. Orijinal çalışma, orijinal çalışmada kurgulanmış renklerin kontrastlarını içeren çalışma ile aynı orijinalden siyah, beyaz ve gri tonlarına denk düşen çalışma aynı karede bir arada sunuluyor.

Teorik olarak her görsel sanatlar öğrencisi renklerin kontrastlarını bilir. Kırmızının yeşil, mavinin turuncu ve sarının ise mor olduğunu. Ancak bu renklerin hangi siyah, beyaz ve gri ton değerlerine sahip olduğundan habersiz. Kırmızı ve yeşil pigment olarak kontrast iki renk. Farklı bir deyişle “Komplemanter” ya da nötr renkler. Bu iki rengin siyah, beyaz olarak gri değerleri aynı. Farklı bir deyişle ışık değerleri eş grilikte.

Renklerin siyahla beyaz arasında hangi ton değerinde olduklarının bilinmesi gerekir ki , görsel kurguda “Gri Batağı”na düşülmesin. Çünkü; görsel kurgunun temelinde siyah, beyaz kontrast ve gri tonların karışımları gözde “Orta Gri” etkisi yarattığında dengeden bahsedilebilir.

Görsel etki, kontrast denge sağlamakla oluşur. Açık- koyu etkide, büyük-küçük, az-çok, şiddetli- şiddetsiz, uzak-yakın gibi kontrastlıklarla ton değerleri arasında ilişki kurulması önemlidir. Görsel anlatımda, açık-koyu etkisinin arttırılması, renk şiddetlerinin siyah, beyaz ya da başka bir renk karıştırılarak zayıflatılmasıyla olasıdır.

Görsel kurguda hacim etkisi rengin beyaza ve siyaha doğru tonunun değişmesi ile olası olup; plan etkisi oluşturmada açık-koyu renk kontrastı en önemli unsurlardan biridir. Projenin amaca ulaşması için üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde sergilenmesiyle doğru orantılıdır.

Teori, görselle desteklendiği ölçüde kavrama ve uygulama düzeyine ulaşır. Aksi takdirde bilgi düzeyinde kalır ki bu da uçucudur. Sanat eğitimcisi olacak kişinin görselle desteklenmiş teorik bilgi ile donanımlı yetişebilmesi bu proje amacının odak noktasıdır.

Görsel kurgulamada bilinmesi gerekenlerdir yukarıda aktarmaya çalıştıklarımız. Hiç bir zaman bir kalıp olarak görülmemeli. Sanatçının bu bilgilerle donanımlı görsel kurgularına, kendilerinden katacakları plastik ögelerin dengeli dağılımları sayesinde özgün eserlerin ortaya çıkacağı, şüphe götürmez bir gerçek olduğu da unutulmamalı.

Sergide yer alacak olan100x60 boyutunda 30 adet farklı çalışmanın üniversitelerimizin ilgili bölümleri ile “Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri”nin görsel sanatlar bölümlerindeki sanat galerilerinde sergilenmesiyle amaca ulaşılması düşünüledursun. Her bir çalışmanın ders aracı olarak kullanılması bile olası.

bottom of page